Khaulah Al-Azwar: Bidadari Besi

RM30.00
9786297535104
In stock
+

Tajuk: Khaulah Al-Azwar: Bidadari Besi
ISBN: 9786297535104
Penerbit: Latip Dan Keluarga Enterprise
Penulis: Abdul Latip Talib
Tahun Terbitan: 2024
Muka Surat: 186
Halaman: Hitam Putih
Format: Paperback
Berat (kg): 0.250kg
Dimensi (cm): 21.5cm x 14cm x 1cm
 
SINOPSIS

Ibarat semangat juang ibarat terlakar lahir saat kelahiran, Khaulah binti Malik al-Azwar, dipayungi keturunan pembesar Quraisy, dilahirkan bukan Islam, akhirnya ditarik bersama keluarga kembali dalam pelukan hidayah Allah Yang Satu. Tiada beza dari yang lain, dididik dan diasuh seperti seorang puteri bangsawan. Disayangi dan dipelihara, ibarat menatang minyak yang penuh.

Namun, jiwanya dibaja, berkembang mekar bak mawar berduri, keinginan berjuang tidak disembunyikan. Diperturunkan segala ilmu perjuangan daripada ayah dan abangnya, Dhiraar al-Azwar, beliau akhirnya ditakuti musuh. Hebatnya Khaulah al-Azwar, Rasulullah sendiri mengizinkan ikut di medan perang walau pada asalnya, tidak dilihat dan dikenali. Tangkas dan licik, beliau menaikkan nama seorang wanita. Bukanlah lemah. Bukanlah tidak terdaya.

Wanita hebat boleh berjuang di medan perang, bersama pejuang Khulafa al-Rasyidin yang lain, gelaran 'Bidadari Besi' menjadi sanjungan, dihormati dan tidak terlawan. Tiada tandingan, tidak gentar dan gerun, beliau terus melangkah sehingga namanya sebaris 'Pedang Allah', Khalid al-Walid.

Sesungguhnya, Khaulah al-Azwar buktinya, wanita bukanlah lemah. Saat manusia ketika itu masih memandang enteng wanita, Khaulah al-Azwar bukti sebaliknya. Fizikalnya mungkin tidak sekuat lelaki, kekuatan tersembunyi di sebalik kelembutan, namun tetap sabar walau ingin mengeluh, melangkah jauh walau hampir jatuh. Bidadari besi, Khalulah al-Azwar, bukti lelaki dan wanita dicipta sempurna. Punya kehebatan tersendiri.

6) Lampirkan bukti pembayaran anda kepada [email protected] untuk tujuan pengesahan

Anda Mencari Produk Yang Lebih Kurang Sama?

Buku Ini Sesuai Untuk Anda