Abu Ayyub Al-Ansari: Syahid Kota Konstantinopel

RM30.00
9789672234746
In stock
+

Tajuk: Abu Ayyub Al-Ansari: Syahid Kota Konstantinopel
ISBN: 9789672234746
Penerbit: Latip Dan Keluarga Enterprise
Penulis: Abdul Latip Talib
Tahun Terbitan: 2023
Muka Surat: 288
Halaman: Hitam Putih
Format: Paperback
Berat (kg): 0.395kg
Dimensi (cm): 21.5cm x 14cm x 2cm
 
SINOPSIS
 
Abu Ayyub al-Ansari atau nama sebenarnya Khalid bin Zaid bin Kulaib merupakan sahabat Nabi Muhammad SAW daripada kaum Ansar.
 
Semasa peristiwa penghijrahan Nabi Muhammad SAW ke Madinah, baginda memilih rumah Abu Ayyub al-Ansari di perkampungan Bani Najjar sebagai tempat tinggal sementara sehinggalah Masjid Nabawi dibina.
 
Abu Ayyub al-Ansari turut serta dalam peperangan Badar, Uhud, Khandaq dan perang-perang seterusnya. Dikatakan beliau mengikuti semua perang pada zaman Rasulullah SAW.
 
Setelah Rasulullah wafat, beliau tetap terlibat dalam jihad. Perang terakhir beliau ikuti adalah pada zaman pemerintahan Muawiyah bin Abi Sufyan. Pada ketika itu usia beliau sudah mencecah 80 tahun.
 
Semasa Khalifah Muawiyah melancarkan kempen bagi menakluk kota Konstantinopel, dengan penuh semangat beliau tampil untuk ikut berjihad biarpun usia beliau sudah lanjut. Namun, dalam peperangan itu, beliau telah jatuh sakit dan meninggal dunia.
 
Yazid bin Muawiyah sempat menziarahu beliau dan bertanya: "Adakah kamu ada apa-apa keinginan?"
Abu Ayyub al-Ansari menjawab: "Sampaikan salamku kepada pasukan kaum Muslimin. Katakan kepada mereka, tempuhilah wilayah musuh sejauh mungkin dan bawalah jasadku bersama kamu semua."
 
Apabila beliau meninggal, tentera Islam membawa jasadnya bersama. Mereka menguburkannya berhampiran dengan Konstantinopel.
 
Inilah kisah Abu Ayyub al-Ansari, syahid kota Konstantinopel.

6) Lampirkan bukti pembayaran anda kepada [email protected] untuk tujuan pengesahan

Anda Mencari Produk Yang Lebih Kurang Sama?

Buku Ini Sesuai Untuk Anda